Oturum İzni

İletişim

  • İstanbul
    +90 (212) 970 05 22
    bulgaristan@vizemerkezi.com
  • Ankara
    +90 (312) 970 05 22
    ankara@vizemerkezi.com
  • İzmir
    +90 (232) 970 05 22
    izmir@vizemerkezi.com
  • Edirne
    +90 (284) 236 39 39
    edirne@vizemerkezi.com
  • Bursa
    +90 (224) 322 23 65
    bursa@vizemerkezi.com
  • Antalya
    Tel: + 90 (242) 255 5510
    antalya@vizemerkezi.com
  • Gaziantep
    +90 (342) 255 50 95
    gaziantep@vizemerkezi.com

BULGARİSTAN OTURUM İZNİ GENEL BİLGİLER

Oturum izni ile ilgili uzun dönem D tipi vizelerin başvuruları Ankara Büyük Elçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğu tarafından işleme alınmaktadır. Uzun Dönem vize başvuruları direkt olarak Ankara Büyük Elçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğa yapılmak zorundadır. Uzun dönem D vize başvurusundan sonra Bulgaristan’da ikamet edilecek olan adresin bulunduğu ilçedeki yabancılar polis şubesine (Sektor Migratsiya) başvurduktan sonra alınabilir. Genel uygulamada “D tipi” vize için istenilen tüm belgelerin tamamını Bulgaristan’da bulunan yabancılar göçmen bürosuna ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bulgaristan’da oturum izni almak çeşitli nedenlerle yapılıyor. Eğitim görme amacıyla bir üniversiteye kayıt olan veya ERASMUS programı kapsamında bu ülkeye gidecek olan öğrenciler oturum izni alınan durumların başında geliyor. Evlilik nedeniyle veya iki ayrı ülkenin vatandaşı olan çocuklar nedeniyle aile üyelerinin bir araya gelmesi gibi ailevi durumlar da bir başka önemli başvuru sebebi. Eski dönem göçmenleri ve ticari kurum temsilciliği yöneticiliğinin her biri gibi farklı durumlar da oturum izni alınmasını sağlıyor.   

D tipi vize daha uzun süreli olmasının nedeni oturum izni alınması için bir ön işlem görevi görüyor. Bu vizenin alındığı her durum, daha sonra oturum izninin talep edilme durumunu da belirliyor. Belirtilen D tipi vize talep durumu, aynı şekilde oturum izni için başvurulduğunda da kullanılıyor.  

Oturum izinlerinin belirli süreleri olur ve geçerliliğini korumaları için süreleri bitmeden yenilenmeleri gerekiyor. En az beş yıl boyunca sürekli oturum iznine sahip olan kişiler, gerekli diğer şartları da karşıladıkları takdirde Bulgaristan vatandaşlığı için de başvurabiliyor.

Oturum izni alırken dikkat edilmesi gereken hususlar.

  • Oturum izni ile ilgili yasal gerekçenin belirlenmesinin ardından evrakları topladıktan sonra ülkenin ilgili büyükelçilik veya konsolosluğuna vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. (Konsolosluğa teslim edilen evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğu için zaman kaybedilmemesi gerekir)

  • Oturma iznine göre başvurulacak  vize türü “D” vizesidir. “D” türü vizeler, özel statülü vizeler olup Bulgaristan’da oturma izni başvurusunda bulunma hakkı veren öncelik olup vizenin üzerine ilgili kanunun hangi maddesine esasen düzenlendiği ibaresi yer alır.
  • Bu tür vizeler, düzenlendiği tarihten itibaren 180 gün geçerli olup Bulgaristan’a çok giriş çıkış hakkı verir. Vize geçerlilik tarihleri aralığında kişinin gidip kayıtlı olduğu Yabancılar şubesinde Oturum kartına başvurusunda bulunmalı.
  • “D” türündeki vizeyi hangi yasal dayanağa göre aldıysanız, oturma iznini de aynı yasal dayanağa göre talep etmelisiniz. Örneğin “D” vizesini, Bulgaristan’da 10 kişiyi istihdam ettiğinizden dolayı aldıysanız oturma izni talebinizi evlilik dolayısıyla yapmazsınız.
  • “D” vizesini aldıktan ve ardından Bulgaristan’a geldikten sonra vize süresinin bitimine kadar, ilgili yerel yabancı polis idaresine oturma izni talebinde bulunmak için başvurmalısınız aksi takdirde hakkınızı kaybederseniz.
  • Oturma izni başvurusu için ibraz etmeniz gereken evraklar, “D” vizesi başvurusunda ibraz ettiğiniz evraklar ile genel olarak aynı olup nadiren fazladan birkaç evrak daha vermeniz gerekebilir.
  • Bulgaristan’da oturma izni talebinde bulunurken ibraz etmeniz gereken evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğundan zaman kaybetmemelisiniz.
  • Bütün yasal gerekleri yerine getirdiğinizde, ilgili yerel makamlar size oturma izni verip vermeme konusundaki takdir yetkilerini kullanıp oturma izni verebilir ya da vermeyebilirler. Olumsuz cevap alınması durumunda yasal süreler dâhilinde ilgili Bulgaristan mahkemelerine başvurabilir, hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz.