1951 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK
Son 100 yılda çeşitli dönemlerde Türkiye’ye göç veren Bulgaristan’dan gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu ülkeye tekrar vatandaş olmak için başvurabilir. Tarihi kayıtlara göre 1950 ve 1951 yıllarında Bulgaristan’dan Türkiye’ye toplam 37 binden fazla aile ve onların oluşturduğu yaklaşık 154 bin kişi göç etti. Bulgaristan vatandaşlığı hakkını kaybeden bu kişilerin tekrar doğdukları ülkenin vatandaşlığını geri alabilmesi iki devlet arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde düzenlenen kurallara göre yapılabiliyor.
1951 yılında Bulgaristan’dan göç eden kişilerin haklarını değişik kılan, yapılan göçün kendi istekleri dışında, yani zoraki olarak yaptırılması ile iki ülke arasında gerçekleşen diğer toplu göçlerden ayrılıyor. Bu durum çerçevesinde imzalanan anlaşmalar nedeniyle vatandaşlık hakkındaki bilgi kayıtları memleketlerinde silinmemiş. Bu kayıtlar, Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na gerekli belgeler ile yapılacak başvuru ile öğrenilebiliyor.
Bilgi elde edildikten sonra Bulgaristan vatandaşlığı başvuru yapabilmek için iki gereksiniminden birini karşılaması gerekiyor. Bunlardan biri başvuru sahibinin Bulgaristan’da doğmuş olması. Diğeri ise ebeveynlerinin, yani anne veya babasından herhangi birinin Bulgaristan vatandaşı olması gerekir. Bu iki farklı durumda vatandaşlık hakkını geri alma süresi değişebiliyor.
Bulgaristan Adalet Bakanlığı kayıtlarında yapılan incelemeler sonrasında başvuru sahibi hakkında olumlu netice çıkması ile başvuru sahibi vatandaşlığa geri alınmak için hak kazanır. İstenen evraklarla birlikte Bulgaristan kimlik kartı ve pasaport gibi güncel kimlik belgeleri için harekete geçebilir.
Negatif çıkan sonuç sonrasında kişi öncelikle D tipi, yani oturum vizesi için başvuruda bulunarak vatandaşlık başvuru işlemlerini başlatması gerekir. Bu vize alındıktan ve uzun süreli oturum izni Bulgaristan’da ilgili kurumlardan alındıktan sonra vatandaşlık için başvurulacak sürenin geçmesi ve bu zaman döneminde uyulması gereken şartların karşılanması gerekir.
1951 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK
Bulgaristan vatandaşlığı elde etmek ile ilgili başvuru için bizlere ulaştırmanız gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- İsim Denklik Belgesi (Bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlükleri’nden yada Ankara Genel Nüfus Müdürlüğü’nden talep edilmektedir.)
- Göç Belgesi (Göçmen Olduğunuza Dair Belge)
- Eksiksiz doldurulmuş zayavlenie formu
Evraklar ve süreçle ilgili müşteri temsilcilerimize ulaşarak destek talep edebilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz prosedürü sizlere mail yoluyla ileteceklerdir. Sizlere ileteceğimiz vekaletnameyi imzaladığınız takdirde sorgulatma işlemlerinizi başlatabiliriz.
Bulgaristan Adalet Bakanlığı kayıtlarınca durum incelendikten sonra başvuru sahibinin ‘‘Bulgaristan Vatandaşıdır’’ şeklinde neticelendiği taktirde kişi hemen evraklarını sunup, güncel kimlik belgeleri için (liçna kartı ve pasaport) başvuru yapabilirler. Süreç yaklaşık 1,5 ayda sonuçlanmaktadır.Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan açıklanan sonuç ’’Baulgaristan Vatandaşı Değildir’’ yönündeyse kişinin öncelikle oturum başvurusunda bulunarak vatandaşlık başvuru işlemlerini başlatması gerekmektedir.
D vize (oturum vizesi) başvurusu yapabilmek için Güncel Evrak Listesini müşteri temsilcilerimizden temin ediniz. Oturum vizesi sonuçlandıktan sonra Bulgaristan’dan Oturum Kartınız için MVR’nin İmigratsiq (Yabancılar Şubesi) biriminden başvuru yapılmaktadır.
1951 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK
- 1951 Bulgaristan göçmenleri için vatandaşlık işlemleri ile ilgili zayavlenie formunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Bulgaristan vatandaşlık için gerekli olan zayavlenie formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.
Formu indirmek için:
1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.
YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.
Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.