1978 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK

Komşu ülke Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç edenler belirli koşulları karşılıyor olmaları şartı ile kendilerinin veya ailelerinin bağı olduğu bu ülkenin vatandaşlığı için başvuru yapabiliyorlar. İki ülke arasında bu durum için belirlenen en belirleyici koşul göç eyleminin gerçekleştiği yıl ile netlik kazanıyor.

Bulgaristan’dan Türkiye’ye yapılan göçler temel olarak ikiye ayrılıyor: mecburi ve gönüllü… Bunu belirleyen ise iki ülke arasında bu konu hakkında yapılan ikili anlaşmalardır. Bu tanımlara göre gerçekleştirilen göçün türü, yapılan başvuruların olumlu veya olumsuz gerçekleşme olasılıklarına etki ediyor. 

Bulgaristan’dan 1978 yılında göç eden kişiler, sınır dışı edilen olarak kabul edilmedikleri ve kendi istekleri ile göç eden olarak kabul edildikleri için yaptıkları vatandaşlık başvuruları daha muallakta olabiliyor. Buna sebep olarak gösterilen dayanak ise göçün gerçekleştiği dönemde kişilere imzalatılan belgelerdir. Bu dokümanlarda imzası olanların sahip oldukları Bulgaristan vatandaşlığından vazgeçtiği ve geri bir daha geri dönmek istemediklerine dair bir onay olarak görülüyor. Oysa 1951 ve 1989 yıllarında Türkiye’ye göç edenler zorunlu olarak doğdukları ülkeden gönderildikleri kabul edildiği için vatandaşlık başvuruları daha hızlı gerçekleşebiliyor.

Balkan ülkesine tekrar vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler için bu isteklerinin gerçekleşme olasılığını artıran iki durum bulunuyor. İlki, kişinin Bulgaristan’da doğmuş olması, diğeri ise ebeveynlerinin bu ülkenin vatandaşı olması ile kazanılan haklardır. Evlilik durumlarında bu kişilerin vatandaşlık başvuruları kabul edilmiyor.    

Kişinin güncel durumunu öğrenebilmesi için yapması gereken işlemler, Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na yapılacak başvuru ile hala Bulgar vatandaşı olarak kayıtlı olup olmadığını öğrenmesi ile başlar. Soruşturma sonrası Bakanlık tarafından verilecek olumlu veya olumsuz sonucu gösteren belge ile şahıs, bir sonraki aşamaya geçebilir. Kayıtlarda hala bu ülkenin vatandaşı olarak görülüyorsa yapılacak başvuru sonrasında kısa sürede Bulgaristan pasaportu ve kimlik kartını alabilir.

Bulgaristan Adalet Bakanlığı’nın arşivinde yaptığı araştırma olumsuz çıkması durumunda kişi, önce Bulgaristan Konsolosluğu‘na yapılacak altı aylık D tipi vize aldıktan sonra Bulgaristan’da ikamet edeceği bölgenin ilgili Yabancılar Şubesi’ne başvuruda bulunup, 1 yıllık oturum belgesi çıkartması gerekiyor. Her yıl yenilenecek oturum belgesi ile 3 yılın sonunda vatandaşlık için başvuru yapabiliyor. Yapılan başvuru, 2 yıllık sonraki süreç sonrasında, toplam 5 yılda tamamlanıyor.

Bu temel durumlar dışında oluşacak daha özel durumlarda yapılacak Bulgaristan vatandaşlığı başvuruları için bir danışmanlık hizmeti alınması tavsiye ediliyor.

1978 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK GEREKLİ EVRAKLAR

Bulgaristan vatandaşlığı elde etmek ile ilgili başvuru için bizlere ulaştırmanız gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • İsim Denklik Belgesi (Bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlükleri’nden yada Ankara Genel Nüfus Müdürlüğü’nden talep edilmektedir.)
  • Göç Belgesi (Göçmen Olduğunuza Dair Belge)
  • Eksiksiz doldurulmuş zayavlenie formu

Evraklar ve süreçle ilgili müşteri temsilcilerimize ulaşarak destek talep edebilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz prosedürü sizlere mail yoluyla ileteceklerdir. Sizlere ileteceğimiz vekaletnameyi imzaladığınız takdirde sorgulatma işlemlerinizi başlatabiliriz.

Bulgaristan Adalet Bakanlığı kayıtlarınca durum incelendikten sonra başvuru sahibinin ‘‘Bulgaristan Vatandaşıdır’’ şeklinde neticelendiği taktirde kişi hemen evraklarını sunup, güncel kimlik belgeleri için (liçna kartı ve pasaport) başvuru yapabilirler. Süreç yaklaşık 1,5 ayda sonuçlanmaktadır.Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan açıklanan sonuç ’’Baulgaristan Vatandaşı Değildir’’ yönündeyse kişinin öncelikle oturum başvurusunda bulunarak vatandaşlık başvuru işlemlerini başlatması gerekmektedir.

D vize (oturum vizesi) başvurusu yapabilmek için Güncel Evrak Listesini müşteri temsilcilerimizden temin ediniz. Oturum vizesi sonuçlandıktan sonra Bulgaristan’dan Oturum Kartınız için MVR’nin İmigratsiq (Yabancılar Şubesi) biriminden başvuru yapılmaktadır.

1978 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK BAŞVURU FORMLARI

  • 1978 Bulgaristan göçmenleri için vatandaşlık işlemleri ile ilgili zayavlenie formunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Bulgaristan vatandaşlık için gerekli olan zayavlenie formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.

  Bulgaristan Zayavlenie Formu

Formu indirmek için:

1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.

YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.

Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.

Adobe Reader

1978 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ VATANDAŞLIK SIKÇA SORULAN SORULAR

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.