1978 ÖNCESİ GÖÇMENLER İÇİN OTURUM İZNİ GENEL BİLGİLER
1978 yılı öncesinde Bulgaristan’da yaşayan ve Türkiye’ye göç ederek vatandaşlıklarını kaybeden kişiler, doğdukları ülkede oturum izni almak için başvuru yapabiliyor. Bu insanlara belirli koşullar karşılandığında vatandaşlık alma imkânı tanınsa da bu isteklerini çeşitli sebeplerden dolayı karşılayamayacak olanlar oturum izni için başvuru yaparak telafi edebilir.
Vatandaşlık başvurusu yapamayan kişiler oturum izni aldıktan sonra üç yıllık bir sürenin sonunda vatandaşlık sürecini tekrar başlatabiliyor. 1978 yılı öncesi Bulgaristan göçmeni kişilerin oturum izni alabilmeleri için atacakları ilk adım D tipi vize için başvurmaları olacaktır. Diğer vize türleri için istenen ortak standart evrakların dışında Bulgaristan doğumlu olduğu için bu ülkeye ait bir doğum belgesi de hazırlaması gerekiyor. Ayrıca başvuruyu yapan kişinin Bulgaristan vatandaşı olmadığını da belgelemesi gerekiyor. İlgili devlet dairelerinden alınan İsim Denklik Belgesi ve hangi göç anlaşması kapsamında Türkiye’ye göç ettiğine dair belgeler de başvuruda kullanılmak üzere alınması gerekiyor.
Eski Bulgaristan göçmenleri Bulgaristan Oturum Vizesi için ülkeye giriş yaptıktan sonra başvuruda bulunabiliyor. Dilekçede kişinin ülkede ikamet edeceği şehirde adına düzenlenen Bulgaristan noterliğinden tasdikli Kira Kontratı da bulunması gerekiyor. Sonraki süreçte adrese polis kontrolü ve çevresinde veya aynı adreste ikamet edenlerden alınan bilgiler de Bulgaristan Eski Göçmen Oturum Vizesinin verilmesinde etkisi oluyor.
Bulgaristan Eski Göçmen Oturum Vizesi, vize başvurusunda bulunan kişinin Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun geçerlilik süresi kadar Bulgaristan’da oturum izni verir. Alınan oturum izni, üç yıllık süre sonunda vize sahibine Bulgaristan vatandaşlığına başvurma hakkı da veriyor.
Oturum izni alırken dikkat edilmesi gereken durumlar.
-
Oturum izni ile ilgili yasal gerekçenin belirlenmesinin ardından evrakları topladıktan sonra ülkenin ilgili büyükelçilik veya konsolosluğuna vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. (Konsolosluğa teslim edilen evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğu için zaman kaybedilmemesi gerekir)
- Oturma iznine göre başvurulacak vize türü “D” vizesidir. “D” türü vizeler, özel statülü vizeler olup Bulgaristan’da oturma izni başvurusunda bulunma hakkı veren öncelik olup vizenin üzerine ilgili kanunun hangi maddesine esasen düzenlendiği ibaresi yer alır.
- Bu tür vizeler, 6 ay çok girişli olur. Vize geçerlilik tarihleri aralığında kişinin gidip kayıtlı olduğu Yabancılar şubesinde Oturum kartına başvurusunda bulunmalı.
- “D” türündeki vizeyi hangi yasal dayanağa göre aldıysanız, oturma iznini de aynı yasal dayanağa göre talep etmelisiniz. Örneğin “D” vizesini, Bulgaristan’da 10 kişiyi istihdam ettiğinizden dolayı aldıysanız oturma izni talebinizi evlilik dolayısıyla yapmazsınız.
- “D” vizesini aldıktan ve ardından Bulgaristan’a geldikten sonra vize süresinin bitimine kadar, ilgili yerel yabancı polis idaresine oturma izni talebinde bulunmak için başvurmalısınız aksi takdirde hakkınızı kaybederseniz.
- Oturma izni başvurusu için ibraz etmeniz gereken evraklar, “D” vizesi başvurusunda ibraz ettiğiniz evraklar ile genel olarak aynı olup nadiren fazladan birkaç evrak daha vermeniz gerekebilir.
- Bulgaristan’da oturma izni talebinde bulunurken ibraz etmeniz gereken evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğundan zaman kaybetmemelisiniz.
- Bütün yasal gerekleri yerine getirdiğinizde, ilgili yerel makamlar size oturma izni verip vermeme konusundaki takdir yetkilerini kullanıp oturma izni verebilir ya da vermeyebilirler. Olumsuz cevap alınması durumunda yasal süreler dâhilinde ilgili Bulgaristan mahkemelerine başvurabilir, hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz.
1978 ÖNCESİ GÖÇMENLER İÇİN OTURUM İZNİ GEREKLİ BELGELER
1978 tarihinden önce Bulgaristan vatandaşı olarak Türkiye’ye göç etmiş kişilerin eski vatandaşlıklarını kaybetmesinden dolayı tekrardan Bulgaristan’da oturum izni alma hakkı tanıyan oturum izni türüdür. 1978 öncesinde Bulgaristan vatandaşı iseniz, anında Bulgar vatandaşlık başvurusunda bulunma imkanınız doğmaktadır. Aşağıdaki bölümde sizden istenilen evrak listesini tamamlayıp ardından kontrolünü sağladıktan sonra tarafımızı iletmeniz gerekmektedir.
1 – Bulgaristan vatandaşı olmadığınıza dair yazı (Bulgaristan Adalet Bakanlığından)
2 – Bulgarca tercüme edilmiş Apostilli Sabıka kaydı (Adli makamlardan ıslak imzalı olarak alınmalıdır.)
3 – 2 adet biometrik fotoğraf (35×45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)- gözlüksüz, kulaklar görünür şekilde – boneli
4 – Bulgaristan doğum belgesi (Akt za rajdane)
5 – Daha önce bağlı olduğunuz belediyeden hangi anlaşmaya göre göç ettiğinize dair yazı
6 – Apostilli İsim denklik belgesi – Beraberinde göç pasaportu fotokopisi veya muhacır belgesi olmalıdır.
7 – Bulgaristan bankasında adınıza açılmış hesap (En az 4600 Leva ya da 2400 Euro bakiyesi olan)
8 – Bulgaristan’daki eve ait kira kontratı (Bulgaristan noter onaylı)
9 – Ev sahibinden noter tasdikli taahhütname (deklaratsiya)
10 – Pasaport (En az 2 yıl geçerli)
11 – Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile bilgilerini içermeli ve nüfus müdürlüğünden alınmalıdır.)
12 – Doğru bilgileri sunduğunuza dair kendiniz tarafından yazılmış ve imzalanmış noter tasdikli taahhütname
13- 12 aydan daha sık aralıklarla Bulgaristan’a veya AB ülkelerine düzenli olarak giriş yapacağınıza dair Bulgarca noter tasdikli taahhütname
1978 ÖNCESİ GÖÇMENLER İÇİN OTURUM İZNİ BAŞVURU FORMLARI
1978 öncesi göçmenler için oturum amaçlı uzun dönem oturum vizesi ile ilgili vize takip formu aşağıdadır. Bulgaristan vize takip formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.
Bulgaristan Vize Takip Belgesi
Formu indirmek için:
1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.
YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.
Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.
1978 ÖNCESİ GÖÇMENLER İÇİN OTURUM İZNİ SIKÇA SORULAN SORULAR
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.