EMEKLİLER İÇİN OTURUM İZNİ GENEL BİLGİLER
Bulgaristan’da emeklilere özel oturum izni vizesi alabilmeniz için Türkiye’de emekli olma hakkını elde etmiş olduğunuzu resmi belgeleri ile ispatlamanız gerekmektedir.Bulgaristan emekli oturum vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için evrakların orjinali ve aslı gibi noterden tasdiklenmiş şekilde iki nüsha şeklinde teslim edilmeli.
Bulgaristan’da oturum izni almak isteyen emeklilerin öncelikle ülkede uzun süreli kalabilmeleri için gerekli olan D tipi vizeye sahip olmaları gerekiyor. Bu belgeye sahip olunduktan sonra aday başvurusunu Bulgaristan’da ilgili Yabancılar Şubesi’ne yapabiliyor.
Bulgaristan’da uzun süreli oturma izni için başvuru yapan kişi vatandaşı olduğu ülkenin dışında üçüncü bir ülkede ikamet ediyorsa, bir istisna olarak D tipi vize için sebeplerini belirterek ve kendi ülkesine dönüşü kesinleşmişse başvurularını bu ülke üzerinden yapabilir.
Ülkede oturma izni başvurusun D tipi vize alındıktan sonra ve ülkeye giriş yapıldığında yapılmalı. Zira gerekli belgelerle birlikte başvuru yapılmadan ülkeden çıkıldığında bu hak kaybedilmiş olur. Ayrıca izin alınmış olsa dahi belirlenen eksikler ortaya çıktığında ilgili devlet kurumları tarafından iptal edilebilir.
Bulgaristan’da emeklilere özel oturum izni alabilmek için bu ülkede kesin ikamet adresi, sağlık sigortası ve ülkedeki en düşük çalışan aylığı veya emekli maaşı kadar geçimini sağlayabildiğini de belgelemesi gerekiyor.
Emeklilere özel oturum izni belirli bir süre geçerliliğini korur. İznin devam edebilmesi için her yıl belgenin yenilenmesi gerekiyor. Yenileme başvurularının belge üzerinde kayıtlı olan geçerlilik tarihinin bitimine en geç iki hafta kala yapılması tavsiye ediliyor.
Oturum izni alırken dikkat edilmesi gereken hususlar.
-
Oturum izni ile ilgili yasal gerekçenin belirlenmesinin ardından evrakları topladıktan sonra ülkenin ilgili büyükelçilik veya konsolosluğuna vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. (Konsolosluğa teslim edilen evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğu için zaman kaybedilmemesi gerekir)
- Oturma iznine göre başvurulacak vize türü “D” vizesidir. “D” türü vizeler, özel statülü vizeler olup Bulgaristan’da oturma izni başvurusunda bulunma hakkı veren öncelik olup vizenin üzerine ilgili kanunun hangi maddesine esasen düzenlendiği ibaresi yer alır.
- Bu tür vizeler, düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün geçerli olup Bulgaristan’a tek giriş çıkış hakkı verir. Bu vize ile Bulgaristan’a giriş yapar ve oturma izni almadan çıkış yaparsanız hakkınızı kaybeder ve tüm işlemleri tekrarlamak zorunda kalırsınız.
- “D” türündeki vizeyi hangi yasal dayanağa göre aldıysanız, oturma iznini de aynı yasal dayanağa göre talep etmelisiniz. Örneğin “D” vizesini, Bulgaristan’da 10 kişiyi istihdam ettiğinizden dolayı aldıysanız oturma izni talebinizi evlilik dolayısıyla yapmazsınız.
- “D” vizesini aldıktan ve ardından Bulgaristan’a geldikten sonra vize süresinin bitimine kadar, ilgili yerel yabancı polis idaresine oturma izni talebinde bulunmak için başvurmalısınız aksi takdirde hakkınızı kaybederseniz.
- Oturma izni başvurusu için ibraz etmeniz gereken evraklar, “D” vizesi başvurusunda ibraz ettiğiniz evraklar ile genel olarak aynı olup nadiren fazladan birkaç evrak daha vermeniz gerekebilir.
- Bulgaristan’da oturma izni talebinde bulunurken ibraz etmeniz gereken evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğundan zaman kaybetmemelisiniz.
- Bütün yasal gerekleri yerine getirdiğinizde, ilgili yerel makamlar size oturma izni verip vermeme konusundaki takdir yetkilerini kullanıp oturma izni verebilir ya da vermeyebilirler. Olumsuz cevap alınması durumunda yasal süreler dâhilinde ilgili Bulgaristan mahkemelerine başvurabilir, hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz.
EMEKLİLER İÇİN OTURUM İZNİ GEREKLİ EVRAKLAR
1. Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için Emekli olduğunuzu ispatlayan belgede, Emeklinin,
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için Emekli Belge Tahsis Numarası.
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için TC’ de Emekliliğe ayrılmaya hak edilen tarih.
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için TC’ de Emekli maaş meblağsı belirtilmiş olmalı.
2. Pasaport. Emekli kişilerin BG Oturum Vizesi başvurusu için gerekli, en az 2 yıl geçerli.
3. Biometrik fotoğraf – 2 adet 35 x 45 mm ölçülerinde son 3 ay içerisinde çekilmiş.
4. Adliyelerden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu – Adliyeden apostilli.
5. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği. Son bir hafta içerisinde Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış.
6. Yukarıda belirtilen evraklar Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunacak kişinin TC’de bağlı olduğu Valilik ve ya Kaymakamlık tarafından,
- Apostillennnecek
- Bulgaristan’a tercüme edilmek üzere gönderilecek.
7. Bulgaristan’da tercüme edilen bu evraklar,
- BG – Sofya, Dış İşleri Bakanlığı tarafından tasdiklenecek
- Türkiye’de Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuran kişinin bağlı olduğu Bulgaristan Elçiliği ve ya Bulgaristan Konsolosluğuna Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuru yapma hakkı elde etmiş olacak.
8. Bulgaristan vize işlemi takip formu eksiksiz doldurulmuş, Bulgar Emekli Oturum Vizesi başvurusunda bulunan kişi tarafından imzalanmış olmalı.
9. Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin adına Bulgaristan’ da kalacak yerinin olduğunu ispatlayan:
- Kalacak şehirdeki bir adreste Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin adına düzenlenmiş Kira Kontratı. Kira kontratı var ise Taahhütnameye gerek yok.
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişi tanıdık ve ya akraba yanında kalacak ise kira kontratı yapmasına gerek yok, yanında kalacağı kişi adından bunu beyan eden Taahhütname.
10. Bulgaristan Bankasından alınan Banka Referans Mektubu,
Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin adına herhangi bir Bulgar bankasında açılmış, minimum 4600 Leva ya da 2300 € bakiyesi olan hesap gösteren Banka Referans Mektubu.
EMEKLİLER İÇİN OTURUM İZNİ BAŞVURU FORMLARI
Emeklilere özel oturum vizesi ile ilgili vize takip formu aşağıdadır. Bulgaristan vize takip formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.
Bulgaristan Vize Takip Belgesi
Formu indirmek için:
1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.
YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.
Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.
EMEKLİLER İÇİN OTURUM İZNİ BAŞVURU FORMLARI
Emeklilere özel oturum vizesi ile ilgili vize takip formu aşağıdadır. Bulgaristan vize takip formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.
Bulgaristan Vize Takip Belgesi
Formu indirmek için:
1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.
YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.
Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.