ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI İÇİN OTURUM İZNİ GENEL BİLGİLER

Öğrencilerin kendi ülkeleri dışında eğitim görmelerini sağlayan ERASMUS programı, Türkiye vatandaşlarına da uzun süreli oturum izni alınarak Bulgaristan’da belirlenen bir süre içerisinde yükseköğrenim hayatını deneyimleme şansı tanıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) en tanınan girişimlerinden olan ERASMUS ile öğrenciler 3 ile 12 ay arasında değişen sürelerde Bulgaristan’ın da içerisinde bulunduğu AB üyesi ve programa dâhil olan birlik dışı 30’dan fazla ülkede eğitim görebiliyor.    

Program kapsamında eğitim için Bulgaristan tercih edildiğinde öncelikle belirlenen ortak şartların uygun olması gerekiyor. Ders programı uyumluluğu, eğitim seviyesi veya uzmanlık gibi incelemeler tamamlandığında ve uygun eğitim kurumu belirlendiğinde sınır ötesinde uzun dönemli konaklama için gerekli işlemlerle ilgili çalışmalara başlanabilir.  

Bulgaristan’a ERASMUS programı dâhilinde gidebilmek için öncelikle D tipi uzun süreli vize alınması gerekiyor. Bu vize türü ülkedeki eğitim süreleri boyunca sorunsuz bir şekilde ikamet edebilmeleri için alınması gerekiyor. Öğrenim sebebiyle talep edilen vize için gerekli evraklarla başvuru yapıldıktan sonra işlemler bu konuda karar yetkisi olan Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği tarafından verilir.  Bulgaristan Konsolosluğu, öğrenci vizesi konusunda bazı durumlarda başvuru sahibi ile mülakat talebinde de bulunabiliyor.

D tipi vize sahibi olmak Bulgaristan’a gidildiğinde ülkede oturum izni alabilmek için de gerekli. Bulgaristan öğrenci oturum izni vizesi için başvuruda bulunacak öğrencinin bu belgeyi alabilmesi için ebeveynlerinden birinin çocuklarının Bulgaristan’da okuduğu süre boyunca tüm bakım ve masraflarını kendisi tarafından karşılanacağını dair noter onaylı taahhütname de vermesi gerekiyor. Ayrıca Bulgaristan için oturum izni vizesi başvurusunda bulunabilmek için bu ülkede hangi okula kayıt olunduğu da belgelerle ispatlanması gerekiyor.

Bulgaristan oturum izni vizesi alabilmek için gerekli olan tüm evraklar eksiksiz tamamlanmalı ve orijinalleri ve aslı gibi noterden tasdiklenmiş şekilde iki nüsha şeklinde teslim edilmeli.

ERASMUS programı dâhilinde Bulgaristan’a giden ve öğrenci oturum vizesi alan kişiler uluslararası öğrenci (isic) kimlik kartı almaya da hak kazanır. Bunun için öğrencinin ülkede okuyacağı okulun bulunduğu şehrin Polis Merkezi, Yabancılar Şubesi’ne giderek, konsolosluktan alınan orijinal evraklar ile başvuruda bulunabiliyor.

OTURUM İZNİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR.

  • Oturum izni ile ilgili yasal gerekçenin belirlenmesinin ardından evrakları topladıktan sonra ülkenin ilgili büyükelçilik veya konsolosluğuna vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. (Konsolosluğa teslim edilen evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğu için zaman kaybedilmemesi gerekir)

  • Oturma iznine göre başvurulacak  vize türü “D” vizesidir. “D” türü vizeler, özel statülü vizeler olup Bulgaristan’da oturma izni başvurusunda bulunma hakkı veren öncelik olup vizenin üzerine ilgili kanunun hangi maddesine esasen düzenlendiği ibaresi yer alır.
  • Bu tür vizeler, 6 ay çok girişli olur. Vize geçerlilik tarihleri aralığında kişinin gidip kayıtlı olduğu Yabancılar şubesinde Oturum kartına başvurusunda bulunmalı.
  • “D” türündeki vizeyi hangi yasal dayanağa göre aldıysanız, oturma iznini de aynı yasal dayanağa göre talep etmelisiniz. Örneğin “D” vizesini, Bulgaristan’da 10 kişiyi istihdam ettiğinizden dolayı aldıysanız oturma izni talebinizi evlilik dolayısıyla yapmazsınız.
  • “D” vizesini aldıktan ve ardından Bulgaristan’a geldikten sonra vize süresinin bitimine kadar, ilgili yerel yabancı polis idaresine oturma izni talebinde bulunmak için başvurmalısınız aksi takdirde hakkınızı kaybederseniz.
  • Oturma izni başvurusu için ibraz etmeniz gereken evraklar, “D” vizesi başvurusunda ibraz ettiğiniz evraklar ile genel olarak aynı olup nadiren fazladan birkaç evrak daha vermeniz gerekebilir.
  • Bulgaristan’da oturma izni talebinde bulunurken ibraz etmeniz gereken evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğundan zaman kaybetmemelisiniz.
  • Bütün yasal gerekleri yerine getirdiğinizde, ilgili yerel makamlar size oturma izni verip vermeme konusundaki takdir yetkilerini kullanıp oturma izni verebilir ya da vermeyebilirler. Olumsuz cevap alınması durumunda yasal süreler dâhilinde ilgili Bulgaristan mahkemelerine başvurabilir, hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz.

ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI İÇİN OTURUM İZNİ GEREKLİ BELGELER

Avrupa birliği öğrenci değişim programı dahilinde Bulgaristan’da oturum izni hakkı elde edebileceğiniz oturum izni türüdür. Aşağıdaki evrak listesini tamamlayıp kontrolünü sağladıktan sonra tarafımıza iletmeniz gerekmektedir.

Uzun Dönem Erasmus Öğrencileri İçin Bulgaristan Oturum İzni Başvuru Evrak Listesi

1 – Bulgarca tercüme edilmiş güncel tarihli Sabıka kaydı (adli makamlardan alınmalı ve apostilli olmalıdır.)
2 – 2 adet biometrik fotoğraf (35×45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)- gözlüksüz, kulaklar görünür şekilde – boneli
3 – Erasmus programı kabul belgesi (Bulgaristan’da eğitim göreceğiniz okuldan temin edilmiş, bu belgede kalacağınız adres mutlaka belirtilmelidir. Belirtilmemesi durumunda kalacağınız konuta ait Bulgaristan noterinden tasdikli kira kontratı ve kira kontratını yapan ev sahibinden noter onaylı taahhütname alınmalıdır.)
4 – Türkye’deki okuldan Erasmus değişim programı ile eğitim süresini gösteren belge. (Erasmus Programına kabul belgesi)
5 – Öğrenci belgesi (öğrenim gördüğünüz okuldan alınmış olmalıdır.)
6 – Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük ise anne ve babanın noter onaylı muvafakatı olmalıdır. )
7 – Taahhütname (ebeveynden öğrencinin kalacak yerini, bakım ve masraflarını karşılayacağına dair)
8 – Pasaport (Geçerlilik süresi en az 2 yıl)
9 – Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile bilgilerini içermeli ve nüfus müdürlüğünden alınmalıdır.)
10- Kişi adına güncel tarihli ıslak imzalı ve kaşeli banka hesap dökümü. (Bakiye minimum 3000€ ya da TL karşılığı olmalıdır.)

ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI İÇİN OTURUM İZNİ BAŞVURU FORMLARI

Erasmus programına kayıt yaptıranlar için oturum amaçlı uzun dönem oturum vizesi ile ilgili vize takip formu aşağıdadır. Bulgaristan vize takip formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.

 Bulgaristan Vize Takip Belgesi

Formu indirmek için:

1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.

YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.

Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.

Adobe Reader

ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI İÇİN OTURUM İZNİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Erasmus programı ile Sofia Üniversitesine gitmeye hak kazandım. Davet mektubunun aslı mı gerekiyor vize işlemleri için yoksa fotokopisi de olur mu?
Cevap: Fotokopisi de kabul edilebilir ancak Bulgaristan Konsolosluğu ya da Büyül Elçiliği fotokopi uygun olmadığı taktirde orjinalini de talep edebilir. Orijinal olmasında fayda var.