EVLİLİK İÇİN OTURUM İZNİ GENEL BİLGİLER
Bulgaristan’da evlilik amaçlı oturum izni alabilmek için öncelikle Bulgaristan vatandaşı bir kişi ile evlilik yapılması gerekiyor. Başvuruda, ilgili resmi kurumlar tarafından talep edilen belgelerin, eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekiyor.
Bulgaristan’da evlilik aracılığıyla oturum izni almanın birkaç farklı yolu bulunuyor. Bunlardan biri olan Bulgaristan’da yapılacak evliliklerde yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu belgeler olan Türkiye’den Nüfus Müdürlüğü’nden alınan evlilik kayıt örneği (Bekârlık Belgesi), nüfus kayıt örneği ve Bulgaristan vizesi ile birlikte Bulgaristan’da eşin bağlı olduğu ülkedeki nikâh dairesine başvurmak gerekir. Ancak bu belgelerin öncelikle apostil ile bir Bulgar yeminli tercüman tarafından noter tasdikli tercüme edilmeleri gerekiyor. Bu işlemlerden sonra bir Bulgar vatandaşı ile yapılan evlilik sonrasında en kısa sürede Bulgar evlilik cüzdanı sahibi olunuyor. Dolayısıyla uzun süreli oturum izni de alınabiliyor.
Türkiye’de bir Bulgar vatandaşı ile yapılan evliliklerde ise Bulgaristan aile birleşimi ile uzun süreli oturum izni alınabiliyor. Bunun için Bulgaristan’a dönen ve orada yaşamaya başlayan eş sebep gösterilerek aile birleşimi için uzun süreli oturum talep edilebilir.
İstanbul’daki Başkonsolosluktan D tipi vize başvurusu yaparken gerekli belgeler ile birlikte Bulgaristan vatandaşı eşin bağlı olduğu yabancılar şubesine giderek oturum kartı başvurusu da yapılabiliyor. Bulgar aile birleşimi oturum kartı başvurusunda bulunduktan sonra ortalama belirli bir süre sonunda verilecek aile birleşimi kartı ile birlikte bir yıllık geçerlilik suresi olur.
Evlilik üzerinden aile birleşimi oturum izni başvurusu yapıldığında evlenilen şehrin emniyeti evliliğin doğruluğunu da araştırıyor. Bu durum Bulgar oturum vizesinin alınma sürecini de uzatabiliyor veya sorunların yaşanmasına neden oluyor.
Bulgaristan’da gerçekleştirilen evliliklerde Bulgaristan oturum izni almak istenirse, bu işlemlerin özel durumlar dışında Türkiye’de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bulgaristan’dan hazırlanması gereken evraklar, kişinin adına düzenlenmiş bir kira kontratı ve bir Bulgar bankasında açılmış hesap ve içinde bulunması gereken belirli miktarda para ile birlikte Bulgaristan’da uzun süreli oturma izni başvurusu yapılabilir. Bu gereksinimler dışında Bulgar noterine giderek eş ile birlikte yaşanacak adres bilgisi ve bakımını karşılayacağına dair iki adet taahhütname de yapılması gerekiyor.
Oturum izni alırken dikkat edilmesi gereken hususlar.
-
Oturum izni ile ilgili yasal gerekçenin belirlenmesinin ardından evrakları topladıktan sonra ülkenin ilgili büyükelçilik veya konsolosluğuna vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. (Konsolosluğa teslim edilen evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğu için zaman kaybedilmemesi gerekir)
- Oturma iznine göre başvurulacak vize türü “D” vizesidir. “D” türü vizeler, özel statülü vizeler olup Bulgaristan’da oturma izni başvurusunda bulunma hakkı veren öncelik olup vizenin üzerine ilgili kanunun hangi maddesine esasen düzenlendiği ibaresi yer alır.
- Bu tür vizeler, 6 ay çok girişli olur. Vize geçerlilik tarihleri aralığında kişinin gidip kayıtlı olduğu Yabancılar şubesinde Oturum kartına başvurusunda bulunmalı.
- “D” türündeki vizeyi hangi yasal dayanağa göre aldıysanız, oturma iznini de aynı yasal dayanağa göre talep etmelisiniz. Örneğin “D” vizesini, Bulgaristan’da 10 kişiyi istihdam ettiğinizden dolayı aldıysanız oturma izni talebinizi evlilik dolayısıyla yapmazsınız.
- “D” vizesini aldıktan ve ardından Bulgaristan’a geldikten sonra vize süresinin bitimine kadar, ilgili yerel yabancı polis idaresine oturma izni talebinde bulunmak için başvurmalısınız aksi takdirde hakkınızı kaybederseniz.
- Oturma izni başvurusu için ibraz etmeniz gereken evraklar, “D” vizesi başvurusunda ibraz ettiğiniz evraklar ile genel olarak aynı olup nadiren fazladan birkaç evrak daha vermeniz gerekebilir.
- Bulgaristan’da oturma izni talebinde bulunurken ibraz etmeniz gereken evrakların düzenlendikleri tarihten itibaren geçerlilik süreleri kısıtlı olduğundan zaman kaybetmemelisiniz.
- Bütün yasal gerekleri yerine getirdiğinizde, ilgili yerel makamlar size oturma izni verip vermeme konusundaki takdir yetkilerini kullanıp oturma izni verebilir ya da vermeyebilirler. Olumsuz cevap alınması durumunda yasal süreler dâhilinde ilgili Bulgaristan mahkemelerine başvurabilir, hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz.
EVLİLİK İÇİN OTURUM İZNİ GEREKLİ BELGELER
Bulgaristan Vatandaşı Eş Üzerinden Yapılacak D Vize Başvuru Evrakları
1 – Bulgaristan Evlilik Cüzdanı
2 – Bulgaristan kira kontratı ve ev sahibinden noter tasdikli taahhütname, ev sahibinin Bulgar kimlik kartı fotokopisi. (Bulgaristan noteri onaylı)
3 – Bulgaristan vatandaşı eşin ,vize başvurusunda bulunulacak eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını ve oturacakları adresi beyan eden taahhütname (Bulgaristan noteri onaylı)
4 – Her iki eş tarafından evliliğin sahte olmadığına ve birlikte yaşadıklarına dair taahhütname. (iki eş imzalanmalı, Bulgaristan noteri onaylı)
5 – Türk eş adına herhangi bir Bulgaristan bankasında açılmış banka hesabı (En az 8000 Leva ya da 4000€ bulunmalıdır.)
6 – Bulgaristan vatandaşı eşin kimlik kartı (liçna karta) ve Bulgar pasaport fotokopisi
7 – Bulgarca tercüme edilmiş Apostilli Sabıka kaydı (Adli makamlardan alınmış ıslak imzalı olmalıdır.)
8 – 2 adet biometrik fotoğraf (35×45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)- gözlüksüz, kulaklar görünür şekilde – boneli
9 – Vize başvurusunda bulunacak kişiye ait pasaport (En az 2 yıl geçerli)
10 – Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile bilgilerini içermeli, nüfus müdürlüğünden alınmalı ve Bulgaristan’da tercüme edilmiş olmalıdır)
11- İkametgah belgesi (e-devlet üzerinden alınabilir.)
EVLİLİK İÇİN OTURUM İZNİ BAŞVURU FORMLARI
Evlilik amaçlı uzun dönem oturum vizesi ile ilgili vize takip formu aşağıdadır. Bulgaristan vize takip formunu eksiksiz doldurup iletmeniz gerekmektedir.
Bulgaristan Vize Takip Belgesi
Formu indirmek için:
1. Form linkine tıklayınız.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydediniz.
YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçiniz
3. Formu bilgisayarınıza kaydedin.
Lütfen Dikkat:
Form PDF formatındadır.
Bu formu görüntülemek ve indirmek için Adobe Acrobat Reader’a ihtiyacınız olacaktır.
EVLİLİK İÇİN OTURUM İZNİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru: Bulgar ve Türk vatandaşıyım Türkiye’de doğdum. Türk vatandaşı ile evlilik yaptım.Evlilik cüzdanı çıkarttırmak için isim denklik belgesi almaya gittim ancak kaymakamlık vermedi, bu belge olmadan evlilik cüzdanı çıkartabilir miyiz?
Bulgar ve Türk isimleriniz farklı ise evliliğinizi Bulgar makamlarında onaylayabilmeniz için isimlerinizin aynı kişiye ait olduğunu ispatlayabilmeniz için gerekli. bize Bulgar pasaportunuz ve Bulgaristan doğum belgenizi ve Türk kimliğinizi getirdiğiniz taktirde sizin yerinize isim denklik belgenizi alabiliriz.
Cevap: Türkiye’de doğduysanız Bulgar pasaportunuzu da Türk adınızla çıkarttırmışsınız. 2 isminiz de aynı ise Dolayısıyla isim denklik belgesine gerek kalmadan evlilik cüzdanı çıkartma işlemleriniz yaptırabilirsiniz.
Soru: Eşim Bulgar vatandaşı ve 12 yıldır evliyiz, eşim üzerinden oturum almak istiyorum, şimdiye kadar hiçbir işlem yaptırmadık, ne yapmamız gerekir?
Cevap: Öncelikle evliliğinizi Bulgaristan’da onaylatmanız gerekmekte, firmamıza vekâlet verdiğinizde bu işlemi sizin Bulgaristan’a gitmenize gerek kalmadan gerçekleştirebiliyoruz.Evlilik cüzdanınız çıktıktan sonra oturum vizesi işlemlerine geçebilirsiniz.
Soru: Ben Bulgar vatandaşıyım, eşime de Bulgar vatandaşlığı almak istiyoruz, ne yapmamız gerekir?
cevap : Aile birleşimi başvurusunda bulunur 5 yıl boyunca avrupa sınırlarında oturur suresiz oturum aldıktan sonra Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda Buluna bilirsiniz. Bulgarca yeterlilik sınavına girersiniz kazanırsanız alırsınız
Bulgaristan’da evliliğinizi onaylatıp Bulgaristan’dan da bir evlilik cüzdanı çıkartmışsanız, öncelikle eş üzerinden oturum başvurusu yapmanız gerekiyor.
Soru: Eşim Bulgar vatandaşı, Türkiye’de imam nikâhıyla evliyiz. Ben Bulgar vatandaşlığı için eşimden faydalanabiliyor muyum? 3 yaşında bir oğlumuz var onu da vatandaş yapabiliyor muyuz?
Cevap: Türkiye’de resmi nikâhınız olmadığı için siz eş durumundan herhangi bir hak sahibi olamıyorsunuz. Ancak oğlunuzu, Bulgar vatandaşı olabilir. bulgar vatandaşı oğlunuz üzerinden babalık haklarınızı kullanarak oturum izni alabilirsiniz
Soru: Geçen yıl Bulgar vatandaşı biriyle evlendim. Eş üzerinden sırasıyla Evlilik cüzdanı çıkarttık, Oturum D vizesi aldık ve oturum kartımı aldım. Eşimle boşanmam durumunda oturumum iptal olur mu?
Cevap: Eşinizden boşandıysanız oturumunuzu uzatma şansınız yoktur. oturum iptal olur.
Soru: Eşim Bulgar vatandaşı ben Türk vatandaşıyım, Bulgaristan’dan evlilik cüzdanı çıkartmıştık, bu evlilik cüzdanı ile direk sınırdan Bulgaristan’a geçiş yapabilir miyim?
Cevap: Sadece Bulgaristan evlilik cüzdanı ile çıkış yapamazsınız. Bulgaristan’dan çıkartmış olduğunuz evlilik cüzdanı ile konsolosluktan vize başvurusunda bulunup vize alarak geçiş yapabilirsiniz.
Soru: Bulgaristan’dan evlilik cüzdanı çıkartabilmek için buradan aldığımız evrakları bir yere onaylatmak gerekir mi?
Cevap: Evet, Türkiye’den aldığınız evrakların Bulgaristan’da da geçerliliği olabilmesi için Kaymakamlıktan Apostil yaptırmanız gerekiyor. Bulgaristan dış işleri bakanlığı elinizdeki belgelerin apostiline istinaden onaylar Bulgar yeminli tercuman tercume eder ve noter tastikledikten sonra bağlı olduğunuz belediyeye evlilik cuzdan (Grajdanski Brag) alabilirsiniz
soru: Bulgaristan’dan 78 göçmeniyim 2012 yılında Bulgaristan Vatandaşlığımı geri aldım. eşime evlilikten dolayı d vize alacağız ancak evlilik cüzdanı sonradan vatandaş olduğumdan dolayı verilmiyor. eşime d vizesi evlilik cuzdanı olmadan nasıl başvuracağım.
Cevap: Evet sonradan bg vatandaşı olduğundan GRAU size bg evlilik cüzdanı vermiyor. D vizeye evlilik cüzdanı olmadan başvuru yapabilirsiniz. İstisnai durum olduğundan herkes bilmez. Bulgaristan konsolosluğuna durumu izah etmeniz gerekir.